Rafting

Rafting στο Λούσιο και Αλφειό 


Από τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στην Ελλάδα είναι ο Λούσιος και ο Αλφειός η διαδρομή βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα σε στενό φαράγγι με πλούσια νερά και τρομερή βλάστηση όπου σε πολλά σημεία τα δένδρα σχηματίζουν τούνελ και το νερό περνά κυριολεκτικά κάτω από αυτά. Η ομορφιά του τοπίου με την οργιώδη βλάστηση, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τις πηγές που ”σκάνε” μέσα από τα πλατάνια και τα πανέμορφα γλυπτά που σχηματίζουν οι σμιλευμένοι από το νερό βράχοι σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά περάσματα και τα πεντακάθαρα νερά καθιστούν την συγκεκριμένη διαδρομή τη δημοφιλέστερη διαδρομή rafting στην Ελλάδα. Πληροφορίες για την συγκεκριμένη διαδρομή και γενικότερα για το rafting στην Ελλάδα  μπορείτε να βρέιτε στο site μας.

Λίγα Λόγια για το Rafting

Το rafting ξεκίνησε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Grand Canyon. Στην αρχή σαν ανάγκη προσπέλασης δύσβατων περιοχών με μόνο τρόπο διέλευσης μέσα απ το ποτάμι και σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό σπορ.
Σήμερα είναι αρκετά γνωστό σπορ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για rafting εκτός από της Ηνωμένες Πολιτείες και το Grand Canyon είναι η Λατινική Αμερική με την Κόστα Ρίκα και την Χιλή να διαθέτουν μάλλον τα εντυπωσιακότερα ποτάμια στον κόσμο, το Νεπάλ και η περιοχή των Ιμαλαΐων καθώς και ο ποταμός Ζαμβέζης στην Αφρική.
Στην Ευρώπη το rafting είναι πολύ γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες σχεδόν τις χώρες που συνορεύουν με τις Άλπεις όπως Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία αλλά και σε περιοχές όπως η Σλοβενία και τα Πυρηναία στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλείς ποτάμια που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο δραστηριότητα είναι ο Λούσιος και Αλφειός στην Πελοπόννησο. Άλλα ποτάμια που μπορεί να γίνει rafting κάποιες περιόδους είναι ο Άραχθος, ο Εύηνος, ο Τρικεριώτης, ο Βενέτικος, ο Ταυρωπός και ο Βοϊδομάτης

Τί είναι το rafting;

Rafting ονομάζουμε την κατάβαση ποταμού με ειδικά διαμορφωμένο φουσκωτό σκάφος. Η ονομασία του προέρχεται απο την Αγγλική λέξη raft, που σημαίνει σχεδία. Το σκάφος αυτό δεν έχει καρίνα και αποτελείται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς πλωτήρες (αεροθαλάμους) ώστε αν κάποιος από αυτούς τρυπήσει να μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την κατάβαση. Επίσης είναι αυτοαδειαζόμενο και το νερό που εισέρχεται σε αυτό μπορεί να βγεί από μόνο του βάση της αρχής των συγκοινωνούντων

δοχείων.
Η χωρητικότητα τους είναι από τέσσερα έως δέκα άτομα με πιο δημοφιλή για τα Ελληνικά ποτάμια αυτά των έξι έως οκτώ ατόμων. Κάθε σκάφος αναλαμβάνει να κατεβάσει στο ποτάμι ειδικά εκπαιδευμένος συνοδός.

Πόσο δύσκολο είναι;

Το rafting είναι ένα σπορ που απευθύνετε κατ αρχήν σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη.
Όπως όμως σε όλες τις δραστηριότητες έτσι και εδώ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας σε μια διαβάθμιση από το ένα μέχρι το έξι.
Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας με την προϋπόθεση να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία.
Ο βαθμός δυσκολίας μιας διαδρομής εξαρτάται από την μορφολογία του ποταμού, τον αριθμό των περασμάτων, την δυσκολία προσπέλασης τους και τον όγκο του νερού.

Πότε γίνεται;

Η περίοδος που γίνεται rafting είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια όπως π χ ο Λούσιος που μπορεί να γίνει rafting καθ όλη την διάρκεια του έτους.
Η εντυπωσιακότερη εποχή για όσους ζητάνε όμως κάτι παραπάνω είναι συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Για όσους αναζητούν την ένταση στον ελεύθερο χρόνο τους δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μία κατάβαση rafting, ένα σπορ που απευθύνεται σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση παρά μόνο καλή διάθεση και ατελείωτο κέφι.

Καταβάσεις γίνονται σε εύκολα τμήματα του ποταμού για αρχάριους αλλά και σε δυσκολότερα και πιο εντυπωσιακά για τους έμπειρους του αθλήματος.

Οι διαδρομές που έχουμε επιλέξει περνούν μέσα από στενά φαράγγια με πολλές εναλλαγές του τοπίου και εντυπωσιακά περάσματα. Σε πολλά σημεία τα πλατάνια σχηματίζουν τούνελ πάνω απ’ το ποτάμι δημιουργώντας ένα καταπληκτικό θέαμα.

Για να δείτε φωτογραφίες του Rafting πατήστε εδώ