Πεζοπορία

Πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Το φημισμένο φαράγγι του Λούσιου στην ορεινή Αρκαδία με τα πολλά αξιοθέατα και την πανέμορφη φύση προσφέρεται για ένα ευχάριστο και ξένοιαστο περπάτημα.
Εδώ βρίσκονται τα ιστορικής σημασίας μνημεία όπως το γνωστό σε όλους Κρυφό Σχολειό, η Αρχαία Γόρτυνα με τα λουτρά του Ασκληπιού, το Μουσείο Υδροκίνησης, καθώς και τα φημισμένα μοναστήρια Φιλοσόφου και Προδρόμου με την σημαντική δράση επί τουρκοκρατίας και την επιβλητική τους παρουσία πάνω στα βράχια.
Η διάρκεια των διαδρομών ποικίλη από μιάμιση έως πέντε ώρες και κύριο χαρακτηριστικό όλων είναι ότι περνούν μέσα από καταπράσινα σκιερά μονοπάτια.

Πεζοπορία

Ανάμεσα σε σκιερά δάση και πέτρινα αρχοντοχώρια, στους καταπράσινους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας έχουμε επιλέξει για εσάς μερικές από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές.
Οι διαδρομές είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την απόσταση και το φυσικό περιβάλλον, κύριο όμως χαρακτηριστικό όλων είναι ότι βρίσκονται ανάμεσα σε καταπράσινο τοπίο με πλατάνια, έλατα και άφθονα νερά.

Λίγα λόγια για την περιοχή

Το καταπράσινο φαράγγι του Λούσιου, πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των αρχαίων θεών Δία, ο οποίος, μόλις γεννήθηκε λούστηκε εξ ου και το όνομα Λούσιος στις πηγές του από τις Νύμφες Θησώα, Αγνώ και Νέδα που τον προστάτευαν από τον πατέρα του Κρόνο, που ως γνωστό έτρωγε τα παιδιά του.
Λίγο πιο κάτω από τη Δημητσάνα βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο Κεφαλάρι του Αϊ Γιώργη που την εποχή της Επανάστασης κίνησε με τα νερά του 14 μπαρουτόμυλους και πολλά βυρσοδεψία. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο όπου έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον τρόπο εκμετάλλευσης της κινητικής ενέργειας που προσφέρει το νερό για την πραγματοποίηση πληθώρας εργασιών κατά τα παλαιότερα χρόνια, όπως το άλεσμα των σιτηρών, το πλύσιμο των ρούχων, την κατεργασία δερμάτων και την παρασκευή μπαρουτιού για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα το 1821. Έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μοναδικό του χαρακτήρα.
Μέσα στο φαράγγι στα δεξιά μας συναντάμε την Μονή Φιλοσόφου, η οποία χτίστηκε πριν από 1.000 και πλέον χρόνια σ’ ένα δυσπρόσιτο βράχο, όπου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν Κρυφό Σχολειό. Εδώ φοίτησαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Γρηγόριος Ε΄ και εβδομήντα ακόμη Ιεράρχες.
Απέναντι από την Μονή Φιλοσόφου και στην αριστερή όχθη του Λούσιου, βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Από εδώ έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα επιβλητικά ασκητάρια των μοναχών τα οποία βρίσκονται δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Τέλος στην έξοδο του μονοπατιού βρίσκετε η Αρχαία Γόρτυνα. Ανασκαφές το 1952 έφεραν στο φως την Αρχαία Γόρτυνα και τα λουτρά του Ασκληπιού. Έχουν ανακαλυφθεί ερείπια της πόλης που καταστράφηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα, ενός ναού του Ασκληπιού και των πολύ εξελιγμένων τεχνολογικά εγκαταστάσεων των λουτρών. Η λατρεία του Ασκληπιού ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την λουτροθεραπεία την εποχή εκείνη.

Για να δείτε φωτογραφίες του Πεζοπορίας πατήστε εδώ